1700

työntekijää

144

hehtaaria telakka-aluetta

17

konetta kytketty järjestelmään

Meyerin perheen omistukseen siirtyneellä telakalla rungon osien ja osakokoonpanojen ketterää valmistumista tehostetaan Machine Track -järjestelmän avulla. Yhden aluksen valmistamiseen kuluu parisen vuotta. Meyer Turun runkotuotannon kehityskoordinaattori Petri Uotila ja järjestelmäasiantuntija Petteri Soininen kertovat, että Turussa riittää telakkaväelle töitä ainakin viideksi vuodeksi.

Robotiikan edelläkävijä

Yksi tuotannon kehittämisessä käytettävistä apuvälineistä on ARROW Machine Track -järjestelmä. Sitä on hyödynnetty telakan tuotannon seurannassa 90-luvun lopulta lähtien. Tuolloin syntyi tarve kerätä tietoa rungon osavalmistuksessa ja osien kokoonpanossa käytettävien plasmaleikkaus- ja hitsausrobottien toiminnasta.

”Turun telakka on ollut robotiikan hyödyntämisessä edelläkävijä. Machine Trackia käytettiin alusta lähtien apuna automatisoidun tuotannon kehittämisessä”, Uotila sanoo.

Tällä hetkellä Machine Trackilla seurataan yhteensä 17 NC ohjatun automatisoidun koneen sekä robotin toimintaa. Järjestelmää käyttävät niin robottien operaattorit, työnjohto kuin telakan huoltomiehetkin. Pääasiassa järjestelmällä mitataan tehokasta käyntiaikaa sekä kerätään tietoja häiriöistä ja odotusajoista. Kerätyn datan avulla osatuotantoa pystytään kehittämään tehokkaammaksi.

”Esimerkiksi pari vuotta sitten toteutimme laipiolinjalla Lean-menetelmiin perustuvan kehitysprojektin, jossa hyödynsimme Machine Trackin keräämiä tietoja tuotannon optimoinnissa. Laipiometrien tuotantomäärä tuplaantui. Nyt olemme tuoneet Lean-toimintamallia myös muille tuotantolinjoille”, Uotila kertoo.

Meyerilla Machine Trackia käytetään selaimen kautta, mikä mahdollistaa järjestelmän käytön myös mobiililaitteilla. Käytössä on myös Machine Trackin laatutarkistukset–moduuli operaattoreiden laatutarkistuksia varten sekä layout-näyttö, joka kertoo runkovalmistuksen seurantakohteiden tilan tehtaan layout-näkymässä.

”Moduulin avulla profiiliosien ja levypaneelien mittatarkkuus voidaan kirjata suoraan Machine Trackiin. Kirjauksia ei tarvitse enää tehdä paperille kuten aiemmin”, Soininen selventää.

Uotila ja Soininen ovat olleet tyytyväisiä niin ARROWn kanssa tehtyyn pitkäaikaiseen yhteistyöhön kuin Machine Trackin tuomiin hyötyihin.

”Machine Track -ohjelman perustoiminnot ovat kunnossa ja ohjelman kehitystyö on sujunut mutkattomasti”, Uotila sanoo.

Meyer Turku Oy
Käytössä olevat ratkaisut
Machine Track

MES-järjestelmä tuottavuuden parantamiseen

Haluatko tietää lisää ratkaisuistamme?
Ota yhteyttä:

Marko Sormunen

marko.sormunen@arroweng.fi

+358 45 788 13211

Lue lisää menestystarinoita