Moventaksen Ikolan tehtaalla konehallinnan ja kunnossapidon tiedot kulkevat avoimesti eri osapuolten välillä. Järjestelmäratkaisujen tarkoituksena on helpottaa valmistusta ja kohottaa käyntiastetta.

Moventaksen juuret juontavat Valmetin voimansiirtotehtaaseen Jyväskylän Rautpohjassa. Tuotanto jatkuu yhä Rautpohjassa, mutta rivakasti kasvaneen kysynnän vuoksi Jyväskylään rakennettiin uusi tehdas. Sen tuotannon ydin on hammaspyörien työstö sekä karkaisu ja tuuliturbiinivaihteiden kokoonpano. Uusi tehdas on erittäin nykyaikainen – sen tuotteetkin ovat hyvin vaativia, sillä tuulipuistossa kaikki huolto- ja korjaustyöt ovat kalliita.

Ikolan ja Rautpohjan tehtaitten kunnossapito on ulkoistettu, ja sitä hoitaa Maintpartner Oy. Kunnossapitoa ohjataan ARROW Maint -ohjelmistolla. Tuotannon rooli Maint- järjestelmän käyttäjänä on tyypillisesti toimia työn tilaajana. Moventaksella järjestelmän käyttöoikeuksia on jaettu tavallista laajemmin tuotannon esimiehille. Kokemukset ja palautteet heidän osalta ovat hyviä.

”Maintpartner tuottaa palvelun, ja samaan aikaan tuotannon esimiehet näkevät kunnossapidon työaikataulun hallintaohjelmistojen kautta. Järjestelmä on todettu hyväksi, sillä huoltokutsua lähettäessään tuotanto näkee kunnossapidon kuormituksen; siitä voi päätellä, kuinka nopeasti apu vaivaan on luvassa”, kertoo kunnossapitoinsinööri Jani Hänninen.

Maint, Machine Track ja Andon

Ikolan tehtaassa sovelletaan ARROWin kolmea ohjelmistoa. Ohjelmistot pelaavat hyvin yhteen. Maintin hälytys lähtee koneelta liikkeelle Machine Trackin kautta. Andon on käytössä kokoonpanon puolella. ”Raporttien teko palavereja varten on varsin turhauttavaa puuhaa. Meillä se on helppoa, sillä Maintpartnerin kanssa pidettävissä viikko- ja kuukausipalavereissa käytetään suoraan Maintin ja Machine Trackin reaaliaikaisia näyttöjä. Niiltä näkyvät tiedot halutuilta ajoilta. Tiedot saadaan myös siirrettyä suoraan palaveripöytäkirjoihin, joten turhalta kopioimiselta vältytään ja ajan voi käyttää hyödyllisempiin työtehtäviin”, sanoo Hänninen.

Ohjelmistot näyttävät viat, niiden syyt ja korjauksen keston. Samalla esiin nousevat myös eniten vikaantuneet koneet ja vikojen seurannaisilmiöt. Järjestelmän ominaispiirteenä on läpinäkyvyys ja vähentynyt ”käsityön” määrä.

Moventas Gears Oy
Käytössä olevat ratkaisut
Machine Track

MES-järjestelmä tuottavuuden parantamiseen

Andon

Tuotannon avunpyynnöt ja raportointi

Haluatko tietää lisää ratkaisuistamme?
Ota yhteyttä:

Marko Sormunen

marko.sormunen@arroweng.fi

+358 45 788 13211

Lue lisää menestystarinoita