10-15%

käyttöasteen parannus

45

konetta kytketty järjestelmään

MSK Plast valmistaa muoviosia teollisuuden tarpeisiin reaktio- ja ruiskuvalutekniikalla. Machine Track on auttanut yritystä tuotannon ongelmakohtien poistamisessa sekä tuote- ja laatuseurannan tehostamisessa. Muovituotteita valmistetaan kolmessa hallissa; reaktiovalulle on varattu yksi halli, ruiskuvalulle kaksi. Hankinta- ja kehityspäällikkö Lauri Isosaari kertoo reaktiovalun tulleen ruiskuvalun rinnalle vasta vuonna 2001.

”Paras meidän tarpeisiimme”

Viime vuosikymmenen lopulla MSK Plastilla alettiin pohtia, miten tuotantotietoa saataisiin mitattua, kerättyä ja analysoitua systemaattisesti. Yrityksessä tutustuttiin eri toimittajien mittaus- ja tiedonkeruujärjestelmiin. ARROW Machine Track -tuotannonseurantajärjestelmä osoittautui parhaaksi ratkaisuksi MSK Plastin tarpeisiin.

– ARROWin kotimaisuus, hinta-laatusuhde, saatavilla oleva tuotetuki, jatkuva tuotekehitys, hyvät asiakasreferenssit, lisämoduulit sekä järjestelmän visuaalisuus vakuuttivat meidät. Machine Track on myös helpompi ottaa käyttöön kuin monien muiden toimittajien tuotteet. Meillä ei yksinkertaisesti olisi ollut aikaa pitkien järjestelmämääritysten tekemiseen, Isosaari toteaa.

Machine Track otettiin käyttöön pienin askelin keväällä 2014. Ensin se asennettiin yhteen ruiskuvalukoneeseen. Kun järjestelmä oli osoittanut toimivuutensa, koneiden määrää lisättiin kolmeen. Vähitellen järjestelmä asennettiin kaikkiin ruiskuvalukoneisiin sekä osaan jatkojalostuskoneista.

Tuotantotiloihin hankittiin layout-infonäytöt, joille koottiin Machine Trackin kaikista koneista keräämät konekohtaiset tiedot.

– Värikoodien ansiosta infonäytöltä näkee kaikkien koneiden tilan yhdellä silmäyksellä. Lisäksi infonäyttö kertoo numerotietoa laatukuittauksista ja tuotantoerien valmistustilanteesta. Tuotannon viikkopalaverejakin on näppärä pitää infotaulujen luona, tuotantoinsinööri Niko Hautala sanoo.

 

Hyviä tuloksia Machine Trackilla

MSK Plastilla on käytössään myös Machine Trackin lisämoduulit, jotka mahdollistavat tuotteen laatuun liittyvät kirjaukset sekä tuoteseurannan. ERP-järjestelmän ja Machine Trackin välille rakennettiin integraatio, jonka avulla informaatio saadaan liikkumaan järjestelmien välillä.

ERP:stä saadaan siirrettyä Machine Trackiin esimerkiksi työjonoja, jotka voidaan jakaa yksittäisten koneiden kuormitusohjelmiin. Toiseen suuntaan voidaan puolestaan siirtää tietoa muun muassa valmistuneista tuotemääristä ja tuotteet valmistaneista henkilöistä.

– Meillä ei ollut aiemmin käytössä tuotannon hienosuunnittelutyökalua. Machine Trackin tuoteseuranta ei ole varsinainen hienosuunnitteluohjelma, mutta siinä on meidän tarvitsemamme ominaisuudet. Saimme sen helposti ja kustannustehokkaasti käyttöömme, Isosaari kiittelee.

– Sen avulla olemme pystyneet tehostamaan selvästi tuoteseurantaamme. Nyt tuotantoa koskevat päätökset onnistuvat keskitetysti työnsuunnittelutasolla, Hautala jatkaa.

Hautalan ja Isosaaren mielestä Machine Trackin käyttöönotto on ollut opintäyteinen matka. Panostukset ovat alkaneet nopeasti kantaa hedelmää.

– Mittaustiedon avulla olemme päässeet pureutumaan tuotannon ongelmakohtiin ja tekemään selkeitä parannuksia. Joidenkin koneidemme käyttöaste on jo parantunut 10–15 prosenttia. Kehitettävää vielä on, mutta olemme oikealla tiellä, Isosaari sanoo tyytyväisenä.

Ruiskuvalupuolella saavutettujen onnistumisten myötä MSK Plast on ottanut Machine Trackin viime keväänä käyttöön myös reaktiovaluprosessissa. Positiiviset uutiset ovat kiirineet myös oman yrityksen ulkopuolelle. Järjestelmää otetaan parhaillaan käyttöön Pohjanmaanväylän toisella puolella toimivassa sisaryrityksessä, MSK Cabinsissa.

 

MSK Plast Oy
  • Yksi Suomen merkittävimmistä muovituotteiden sopimusvalmistajista
  • Perustettu 1966.
  • Toiminut aiemmin nimellä Junkkari Muovi Oy
  • Toimipiste Kauhavan Ylihärmässä, Etelä-Pohjanmaalla
  • Käytössä ruiskuvalu- ja reaktiovalutekniikat
  • Työllistää 120 henkilöä, liikevaihto n. 17 M€
  • Osa MSK Groupia
Käytössä olevat ratkaisut
Machine Track

MES-järjestelmä tuottavuuden parantamiseen

Haluatko kuulla lisää ratkaisuistamme?
Ota yhteyttä:

Jenni Tarvainen

jenni.tarvainen@arroweng.fi

+358 44 713 0477

Lue lisää menestystarinoita